Онлайн гигантът "Амазон" планира да отвори първия си безкасов магазин на бъдещето в американския град Сиатъл, където огладнели клиенти ще могат бързо да си вземат сандвич и да си ходят, без да се редят на опашка и да плащат по конвенционален начин, съобщава АФП.

Американската компания разкри концепцията за безкасов магазин Amazon Go преди около година, отбелязвайки, че магазинът ще е с площ 170 квадратни метра и първоначално ще предлага предимно хранителни продукти на служителите си, а впоследствие ще бъде отворен за всички американци. 

Първите изпитания обаче разкриха проблеми, които предизвикаха отлагане.

В съобщение на сайта компанията обяви, че е създала "най-модерната технология за пазаруване в света, така че вие никога няма да се налага да чакате на опашка".

Хората, които са инсталирали съответното мобилно приложение ще могат да вземат стоки от магазина и директно да ги слагат в багажа си, без да е нужно да се пускат в пазарска количка или кошница.

Стоките автоматично се прибавят към онлайн сметката на потребителя, когато се вземат от рафтовете или се махат от сметката, когато се върнат.

Системата е от камери, сензори и изкуствен интелект, според "Амазон".