По-добре е САЩ да не се намесват в отношенията между Турция и Русия, при условие, че руските и турските стратегически приоритети в Сирия си противоречат за свалянето на руския самолет Су-24. Това смята асоциираният професор към Университета Джордж Мейсън и старши научен сътрудник на Института Катон Тревор Трол в статия за Time, предаде РИА Новости.

Анализаторът отбелязва, че заплахата от ескалация на кризата между страните, които са изключително важни за политическото урегулиране в сирийската гражданска война и за борба против "Ислямска държава" (в арабския вариант - ДАИШ, която е забранена в Руската федерация) обезпокоява президента на САЩ Барак Обама.

"Докато Обама не желае повече прякото участие на САЩ в сирийския конфликт, той не разполага с влияние над Русия и Турция. За щастие, Съединените щати в този случай остават настрана - това е най-добрата стратегия", пише Трол.

По неговото мнение, първо, нито Русия, нито Турция се нуждаят от американско подтикване, за да продължат борбата с "ДАИШ". Авторът предполага, че нито Русия, нито Турция ще се откажат от борбата с ислямските бойци, независимо дали между тях ще се съхрани взаимната враждебност.

Второ, американското вмешателство в процеса на мирни преговори на практика ще бъде само пречка в борбата срещу ДАИШ.

Аналитикът предполага, че Щатите е по-добре да стоят настрана в Сирия и да се съсредоточат за ефективното предотвратяване на терористичните актове, така както военните действия на тези три страни не могат да станат ефективна защита на САЩ срещу терористичните актове.