Съдът в Хонолулу осъди на 32 години затвор инженер, участвал в разработката на „невидимия" за радарите бомбардировач B-2 "Spirit", след като стана ясно, че е  продавал секретна информация на Китай, предаде РИА Новости.

Според следствието, 66-годишният Ношир Говадия, който е от индийски произход, е получил 110 000 долара от китайски представители, след като им предоставил сведения за нова крилата ракета, която използва "Стелт" технологията. Говадия вложил "възнаграждението" си в луксозна къща на Хавайските острови.

Инженерът беше арестуван през 2005г., а през август 2010г. му бяха предявени 14 обвинения, в това число и за предаване на важна за националната сигурност информация на чужда държава. „Той е нарушил клетвата си за вярност към страната заради собствени облаги" се казва в мотивите на съдия Сюзън Оки Молуей.

Прокуратурата искаше доживотен затвор за Говадия, но това не беше удовлетворено от съдията поради напредналата възраст и влошеното здравословно състояние на обвиняемия.

Според защитата, Говадия е предавал на Китай информация, която е свободно достъпна чрез открити източници. Синът му заяви, че ще обжалват присъдата.

През 1984г. Томас Каванаг, друг служител на компанията, създала бомбардировача, беше осъден на доживотен затвор заради изнасяне на секретна информация в посока СССР.

Създаденият за поразяване на силно защитени обекти Northrop Grumman B-2 е най-скъпият самолет в света - всяка машина струва над 1 млрд. щатски долара. Специалната му аеродинамична форма и материалите, от които е изработен, поглъщат по-голямата част от радарните лъчи.