Руската армия тихо извършва тест на ракети земя-въздух с новата система С-500 Прометей, съобщава CNBC, цитирайки анонимни източници "пряко запознати с американското разузнаване, относно оръжейната програма".

По време на изпитанието, ракета е успяла успешно да порази цел на 482 км, което е с 80 км повече от всеки известен тест.

Руското министерство на отбраната и разработващите оръжията, Алмаз-Антей, не са направили официални изявления за текущото състояние на програмата С-500 или за каквито и да било предполагаеми тестове, които са или не са проведени.

С-500 Прометей е нова ракетна система "земя-въздух", която се очаква да бъде приета на въоръжение в руската армия до 2020 г.

Макар в спецификациите на С-500 да остават класифицирани, публично достъпна информация показва, че тя ще бъде в състояние да прихване и да атакува различни цели, включително безпилотни, конвенционални, "Стелт" самолети и хиперзвукови оръжия.

Комплексът ще използва направлявана ракета с разширен обхват 40N6, способна да прихваща цели до 250 км и дори да поразява цели на височина 96 км.