Американските финансови регулатори повдигнаха обвинения на фалиралия южнокорейски крипто бос До Куон и неговата компания Terrraform Labs в "оркестриране на измама с ценни книжа на крипто активи за много милиарди долари".

Базираната в Сингапур фирма създаде токените Terra Luna и TerraUSD, които се сринаха грандиозно миналата година. Сривът е струвал на инвеститорите повече от 40 милиарда долара информира БиБиСи.

До Куон не успя да предостави на обществеността пълно, честно и вярно разкриване, както се изисква за множество ценни книжа на крипто активи, най-вече за LUNA и Terra USD, заяви председателят на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) Гари Генслер.. По думите му крипто компанията е извършила измама, повтаряйки неверни и подвеждащи твърдения, за да изгради доверие, преди да причини опустошителни загуби за инвеститорите.

Според Комисията по ценни книжа и борси на САЩ Куон и неговата компания са събрали милиарди долари от инвеститори, като им са продали взаимосвързан набор от ценни книжа на крипто активи. Много от транзакциите са били нерегистрирани.

Terraform твърдяла многократно, че стойността на токените ще се увеличи, и така заблудила инвеститорите относно стабилността на TerraUSD.