Военноморските сили на САЩ откриха 70 тона ракетно гориво, скрити сред торби с тор на борда на кораб, пътуващ за Йемен от Иран, съобщава Асошиейтед прес.

Откритото количество амониев перхлорат може да захрани повече от дузина балистични ракети със среден обсег, същите оръжия, които подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен използват.

Този ​​тип пратка и само огромният обем експлозивен материал предизвиква сериозна загриженост, защото е дестабилизиращ, заяви Тимъти Хокинс, говорител на базирания в Близкия изток 5-ти флот. По думите му незаконният транспорт на оръжия от Иран до Йемен води до нестабилност и насилие.

Корабът на бреговата охрана на САЩ USCGC John Scheuerman и разрушителят с управляеми ракети USS The Sullivans спряха традиционен дървен ветроходен кораб в Оманския залив на 8 ноември. По време на едноседмично претърсване моряците откриха торби с амониев перхлорат, скрити вътре в това, което първоначално изглеждаше като пратка от 100 тона урея.

Уреята е вид тор, който може да се използва за производство на експлозиви.

Ветроходният кораб беше толкова натоварен от пратката, че представляваше опасност за близкото корабоплаване в Оманския залив, маршрут, който води от Ормузкия проток, тясното устие на Персийския залив, към Индийския океан. В крайна сметка американският флот потопи кораба с голяма част от материала, който все още беше на борда поради опасността, поясни Хокинс.

Оръжейното ембарго на ООН забранява трансфера на оръжия на хусите от 2014 г. Въпреки това Иран отдавна прехвърля пушки, гранати, ракети и други оръжия.