Американското разузнаване очаква по-бавния темп на военните действия в Украйна да се запази и през следващите няколко месеца, съобщава "Ройтерс".

Директорът на службата Аврил Хейнс обаче уточни, че разузнаването не вижда доказателства за намалена воля за съпротива от страна на украинските сили, въпреки атаките срещу електропреносната мрежа и друга критична зимна инфраструктура на страната.

Вече забелязваме известно забавяне на темпото на конфликта и очакваме, че това ще се наблюдава и през следващите месеци, заяви Хейнс на годишния Национален форум за отбрана "Рейгън".

Тя посочи, че както украинските, така и руските войски ще се опитат да се преоборудват, за да се подготвят за контранастъпление след зимата.

"Ние всъщност сме доста скептични относно това дали руснаците наистина ще са готови за това. По-оптимистична съм за украинците в този период от време", отбеляза Хейнс.

Относно руските атаки срещу електропреносната мрежа на Украйна и друга гражданска инфраструктура, шефът на американското разузнаване поясни, че целта на Москва отчасти е да подкопае волята на украинците за съпротива, но към момента това не се случва.

"С течение на времето, очевидно, това може да окаже влияние. Колко голямо ще бъде въздействието, зависи от това колко ще продължат, какво са способни да направят, от устойчивостта на тази критична инфраструктура, нашия капацитет да им помогнем да я защитят. Икономиката на Украйна страда много тежко. Опустошително е и очевидно сриването на ел. мрежата ще окаже влияние и върху това", посочи Хейнс.

ISW: Студът може и да активира затъналите в кал бойни действия в Източна Украйна

ISW: Студът може и да активира затъналите в кал бойни действия в Източна Украйна

Украинско знаме на източния бряг на река Днепър, макар и в ограничена операция