Кметът на Амстердам се опита да спечели политическа подкрепа за реформи, като разкри, че една трета от чуждестранните туристи ще бъдат по-малко, ако им бъде забранено да купуват канабис в кoфишоповете, съобщиха от "Гардиън".

Фемке Халсема, която явно иска да намали броя на продаващите марихуана заведения, е добавила резултатите от проучването заедно с писмо до общинските съветници. В него тя обявява намерението си да проучи как може да бъде намалена тази връзка между канабис и чужди туристи.

Амстердам се бори да се справи с огромния брой посещаващи центъра на града до степен, че атракциите му вече не се рекламират.

Дом на 1,1 млн. души, градът привлича над 17 млн. туристи годишно.

Проучването на Амстердамския офис за изследвания, информация и статистика сочи, че 34 на сто от всички посетители на района Сингел, в който е Кварталът на червените фенери, биха идвали по-рядко в града, ако на чужденците бъде забранено да купуват канабис. 11 на сто изобщо не биха посетили отново града.

Сред анкетираните от всички националности 40% заявиха, че повече няма да използват "хашиш или плевел" при посещенията си, ако такава забрана бъде наложена