Англичаните и шотландците са на върха на международна класация колко често хората се напиват толкова много, че губят равновесие и псуват.

Британското издание "Гардиън" публикува резултатите от проучването Global Drugs Survey (GDS) за 2020 г., което показва, че проблемът с алкохола във Великобритания е далеч по-голям от употребата на наркотици. Повече от 5% от хората на възраст под 25 г. във Великобритания са приемани в болница след напиване в сравнение с 2% средно на глобално ниво.

На Острова процентът на приетите в болница с алкохолно отравяне е по-висок от тези, които са вземали всякакви наркотици без хероин, и консумацията на алкохол е далеч по-разпространена. 94% от хората във Великобритания казват, че са пили алкохол през миналата година в сравнение с 2,3%, които са вземали хероин.

В изследването са участвали повече от 110 000 души по света, включително 5283 във Великобритания, за период от три месеца от ноември 2019 г. до февруари 2020 г., преди пандемията от коронавирус.

Повтарят се откритията от предишната година, че британците пият по-често от тези в другите държави. Респондентите са попитани колко пъти са се напивали толкова много, че губят равновесие или речта им е засегната, не могат да се концентрират върху неща и поведението им очевидно е различно от други хора.

Като се използва това определение, хората в Шотландия и Англия отговарят, че те са се напивали средно повече от 33 пъти миналата година. Това е най-високото ниво във всички 25 държави в проучването и повече от два пъти над нивото в няколко европейски страни, включително Полша, Унгария, Германия, Гърция, Испания, Италия и Португалия. По света средното ниво е над 20 пъти, като колумбийците са на дъното на класацията с 6,5 пъти.

Само 7% от анкетираните в Шотландия и Англия казват, че не са консумирали алкохол през последните 12 месеца. Само датчаните и австралийците имат по-малък процент (5 на сто) в тази група.

Англичаните са сред най-малко разкайващите се относно напиването. Средно 32,8% от хората по света съжаляват, че са се напивали. В Англия процентът е 31 на сто, в Шотландия - 33,8% и в Колумбия - 88,3%.

Отделно проучване на GDS от миналата година е установило, че 48% от британците заявяват, че пият по-често от началото на пандемията.