Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш определи като „позор” изказването на британския премиер Дейвид Камерън за това, че Анкара ще може да се присъедини към Европейския съюз не по-рано от 3000 г., съобщава в. „Милиет”.

"Ако някой казва, че Турция ще се присъедини към ЕС не по-рано от 3000 година, това е неговият срам, не наш" - каза Нуман Куртулмуш.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че вероятността Турция да бъде приета в ЕС в обозримо бъдеще е нулева, предаде Би Би Си.  

Те направиха заявка през 1987 г. При сегашните темпове на напредък вероятно ще могат да влязат в ЕС към 3000 година.” – заяви британският премиер в интервю за телевизионния канал Ай Ти Ви.

Припомняме, в началото на март ЕС и Турция се споразумяха за ускоряване на преговорите за приемане на страната в общността и отпадане на визовия режим. Според постигнатото споразумение, Анкара трябва да изпълни 72 изисквания, формулирани от ЕС.

По думите на Камерън, привържениците на излизането на Великобритания от ЕС използват темата за приемането на Турция в общността за сплашване на избирателите в навечерието на референдума за британското членство в Европейския съюз.