Турция привика австрийския шарже д’афер в Анкара късно в събота заради „неприлична информация” за турската държава на електронно табло за информация на летището във Виена. Това обяви представител на външното министерство, цитиран от Ройтерс.

Турция позволява секс с деца на възраст под 15 години”, е било изписано на таблото, което беше разпространено в социалните мрежи. Също е било изписано: „Ваканция в Турция означава подкрепа за Ердоган”.

Представителят поясни, че Анкара е обезпокоена от тази информация, тъй като умишлено петни образа на Турция и подвежда обществеността.  Той добави, че текстът е премахнат след намеса на министерството.

Миналият месец Конституционният съд на Турция излезе с решение в подкрепа премахване на текст от Наказателния кодекс, в който се споменава, че всички сексуални актове с деца под 15-годишна възраст са „сексуално насилие”. Решението е взето след действия на местен съд.

Миналата седмица външният министър на Турция нарече Австрия „столица на радикалния расизъм”, след като австрийският канцлер Кристиан Керн призова за прекратяване на преговорите между Брюксел и Анкара за еврочленството.