Испанската полиция арестува четирима души по подозрение, че са членове на сепаратистката групировка ЕТА.

Те са обвинени в организиране на терористична мрежа, която е подготвяла въоръжено нападение.

Това се казва в официално съобщение на министерството на вътрешните работи в Испания, цитирано от Си Ен Ен.

Тримата арестувани имат връзка и с атаката на летище Барахас в Мадрид през декември 2006 г., при която загинаха двама души.

Припомняме, на многоетажен паркинг на летището бяха взривени мощни експлозиви, поставени в автомобил. На спасителите бяха необходими няколко дни, за да достигнат до телата на загиналите - и двамата граждани на Еквадор.

Трима от заподозрените са били арестувани в град Памплона в северния регион Навара, където се смята, че се укриват лидерите на терористичната групировка.

Четвъртият арестуван член на групировката е бил задържан във Валенсия.

Полицаите са иззели два пистолета и муниции; различни часовникови механизми за активиране на взривно устройство; детонатори; вещества, използвани за направата на експлозиви и компютърна документация.

И четиримата задържани - трима мъже и една жена, са родени в Памплона и са на възраст между 26 и 29 години, посочват още от министерството на вътрешните работи.

Групировката ЕТА носи отговорността за повече от 800 убийства и атентати през последните 4 десетилетия. Баските сепаратисти отдавна се борят за независимост, а от ЕС и САЩ определят ЕТА като терористична групировка.