Колумбийската полиция арестува човека, който счита за лидер на най-големия наркокартел в страната.

Диего Монтойя влиза в списъка с 10 най-опасни престъпници, издирвани от Федералното бюро на САЩ.

Американските власти предлагаха 5 милиона долара възнаграждение за информация за неговото съществуване, съобщава BBC. 

49 годишния нарко барон, известен в колумбийските криминални кръгове като „бос на босовете", е заловен заедно с двама негови охранители. Диего Монтойя в момента бил и със своята майка.

Неведнъж до този момент опитите на полицията да залови Монтойя са завършвали с неуспех преди всички заради това, че наркобаронът е постоянно заобграден с единомишленици. В това число има също и високопоставени армейски офицери, които са предупреждавали лидерите на наркокартела за готвените операции.

В края на юли месец беше арестуван и чиновник на министерство на отбраната, който, според обвинението, е снабдявал Монтойя с информация.

На Диего Монтойя ще бъдат предявени обвинения за производство на кокаин за американския черен пазар. Според информация на полицията той е основател на един от най-крупните наркокартели Норт дел Вал.

По данни на ФБР този картел се ползва с поддръжката на крайно леви, така и на десни екстремистки въоръжени групировки. През юли тази година друг виден колумбийски наркобарон Луис Хернандо Гомес Бустаманте също бе арестуван и екстрадиран от Колумбия в САЩ.