Президентът на Сирия Башар Асад обвини Франция, че “подкрепя тероризъм” и подчерта, че вижда Прага като евентуално място за подписване на всякo бъдещо мирно споразумение за прекратяване на продължаващата повече от четири години война в близкоизточната страна.

В интервю за чешката държавна телевизия Асад беше попитан дали разглежда възможността за мирни преговори в Прага, след като чешкият президент Милош Земан излезе с подобно предложение през септември.

„Естествено, ако попитате сирийците, те ще ви отговорят, че те не искат мирна конференция във Франция например, защото Франция подкрепя тероризъм и война, а не мир”, отговори той пред CT.

По думите му Прага е добър избор заради балансираната позиция на Чехия.

Чешкото посолство се превърна в център за комуникация на САЩ и ЕС с Дамаск.

Според него сирийското правителство и опозицията подкрепят тази идея.

Ключово условие за разрешаване на сирийската криза, според Асад, е изкореняване на тероризма. Само след победа над тероризма ще бъде възможно установяването на ефективен политически диалог и нормален живот в страната, категоричен е сирийският президент.

Той призова европейците да увеличат помощта за бежанците. „Повечето от тях са свестни граждани на Сирия, патриоти и честни хора. Обаче терористи се опитват да проникнат в Европа като бежанци. Трудно е да се каже колко има сред тях”, предупреди Башар Асад.