Външните министри на държавите от АСЕАН приеха работна рамка на кодекс за поведение при уреждането на морски спорове, съобщават световни агенции.

Това е важна крачка към започване на преговори за приемане на подобен кодекс.

Китайският външен министър Ван И обяви, че преговорите ще започнат тази година и каквото и да е било споразумение бъде сключено, то трябва да се спазва.

"Финализирането на работната рамка на кодекс за поведение в Южнокитайско море ще донесе стабилност по казуса, следователно демонстрира положителен импулс. Това показва нашето общо желание за опазване на мира и поддържане на стабилност в Южнокитайско море", поясни министърът пред репортери.

Според него сега ситуацията е "по-спокойна, благоприятна за стабилност".

В работната рамка се подчертава, че кодексът за поведение "не е инструмент за уреждане на териториални или морски гранични спорове", а е свързан с взаимно доверие, сътрудничество, предотвратяване на инциденти и създаване на благоприятна среда за мирно разрешаване на спорове.

Ван И добави, че работната рамка сега ще бъде представена на лидерите, които се очаква да инструктират страните да предприемат стъпки към започване на реални преговори за приемане на такъв кодекс.

"Първата стъпка - 11 министри прокараха или одобриха работна рамка на кодекс за поведение, обявявайки, че в рамките на годината ще започнат преговори за кодекса за поведение", каза още китайският министър.

Той добави, че втората стъпка е свързана с формиране на работна група, която ще приложи декларация от 2002 г., призоваваща за сдържаност и спиране окупирането на територии в Южнокитайско море, като групата ще разгледа принципите и план относно реалните преговори за новия кодекс, за да може да се постигне консенсус между АСЕАН и Китай.

Третата стъпка, по думите му, е официално започване на преговори за приемане на текста за кодекса, когато лидерите на Китай и АСЕАН се срещнат през ноември.

Кодексът е необходим заради териториалните претенции на редица държави в Южнокитайско море.

От години държавите в региона се опитват да приемат подобен кодекс.

Обаче работната рамка не покрива дискусиите дали кодексът ще бъде правно обвързващ.