На борда на кораба "Asian glory", в чийто екипаж са и осем българи, има стотици модерни коли, както и оръжие за Саудитска Арабия. Това твърди иранската англоезична телевизия "Прес ТВ", цитирана от БНР.

Телевизията припомня, че сомалийските пирати са поискали откуп от 15 млн. долара за освобождаването на 25-членния екипаж. В екипажа, освен българите, има двама румънци, 10 украинци и петима индийци.

Вестник "Араб нюз" пише, че застрахователите на кораба едва ли ще се съгласят да платят толкова голяма сума.

Според цитиран от вестника източник от застрахователна компания, това е просто първата стъпка в пазарлъка, който ще доведе до окончателна сума от около 3-4 млн. долара.

Пиратите просто са си помислили, че след като за първи път отвличат кораб с толкова скъп товар, значи могат да поискат повече от преди, заявил източникът.

Припомняме, корабът "Asian glory" бе отвлечен на 1 януари в Аденския залив. Автомобиловозът вече е на котва на сомалийския бряг.

„Asian glory" е с 25-членен екипаж. Българите на борда са осем души. Четирима или петима са от Варна. От морската столица е и капитанът на кораба. Останалите ни сънародници са от Велинград, Ямбол и Шумен.

Българите на борда на "Asian glory" са наети от варненското представителство на фирма "Зодиак". Чрез нея са заминали и петимата български моряци в екипажа на британския танкер "Сейнт Джеймс парк".