Играта с огъня понякога може да е опасна и никога толкова много, колкото в космическа капсула на 400 километра над Земята. Но през последната седмица астронавтите на Международната космическа станция умишлено предизвикаха пожари с цел изследване поведението на пламъците в нулева гравитация, пише "Гардиън".

Учените зад експеримента, наречен Confined Combustion, коментират, че ще помогне за подобряване на пожарната безопасност на станцията и на бъдещи лунни мисии, тъй като ще могат да предрекат как пожарът може да прогресира в условия на ниска гравитация.

Последните експерименти не са първите с контролирано предизвикване на пожар на Международната космическа станция, но сега процесът е бил проучен по-подробно.

При експериментите са използвани прозрачни акрилни пластмасови листове и плат от памук и фибростъкло. Пожарите са запалени в кутия, която е била в друга кутия, за да се гарантира безопасно провеждане на експериментите. При проведените 15 експеримента до момента пожарът е продължил между 1 и 22 минути.