Австралия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - АСЕАН се договориха в сряда да установят "всеобхватно стратегическо партньорство", знак за амбицията на Канбера да играе по-голяма роля в региона, съобщава "Ройтерс".

Пактът ще засили още повече дипломатическите отношения и връзките в областта на сигурността на Австралия в бързо развиваща се област, която се превърна в стратегическо бойно поле между Съединените щати и Китай.

Конкретните стратегически цели на партньорството не бяха обявени веднага, но премиерът Скот Морисън обеща, че Австралия ще го "подкрепи със съдържание".

"Този ​​етап подчертава ангажимента на Австралия към централната роля на АСЕАН в Индо-Тихоокеанския регион и позиционира нашето партньорство за бъдещето", каза той в съвместно изявление с външния министър Мариз Пейн.

"Австралия подкрепя спокоен, стабилен, устойчив и проспериращ регион с АСЕАН в сърцето си.

Австралия приема в бази ядрени подводници на САЩ или Британия - за обучение

Австралия приема в бази ядрени подводници на САЩ или Британия - за обучение

Морисън успокоява ЕС, че AUKUS ще даде на Европа нови възможности в Индо-Тихоокеанския регион

Бруней, председател на АСЕАН, каза, че споразумението "беляза нова глава в отношенията" и ще бъде "смислено, съществено и взаимно изгодно".

След съобщението Австралия заяви, че ще инвестира 154 милиона долара в проекти в Югоизточна Азия за здравеопазване и енергийна сигурност, борба с тероризма, борба с транснационалната престъпност, плюс стотици стипендии.

Китай също потърси споразумение на същото стратегическо ниво с АСЕАН.

Премиерът Ли Къцян се срещна с лидерите на АСЕАН във вторник, а лидерите на блока ще се срещнат с китайския президент Си Дзинпин през ноември на специална среща на върха, която ще се проведе виртуално, съобщиха за "Ройтерс" два дипломатически източника.

Австралия вече има двустранни стратегически партньорства на различни нива с Индонезия, Малайзия, Тайланд, Сингапур, Филипините и Виетнам.

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - ядрени, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

Морисън също се опита да увери АСЕАН, че тристранният пакт за сигурност, договорен миналия месец между Съединените щати, Великобритания и Австралия, съгласно който Австралия ще получи достъп до ядрени подводници, няма да представлява заплаха за региона.

Един посланик в АСЕАН, който поиска да не бъде идентифициран, каза, че сключването на всеобхватно стратегическо партньорство на Австралия с АСЕАН е "нещо голямо" след регионалните резерви относно новия пакт AUKUS с Вашингтон и Лондон.

"Браво на Австралия", каза посланикът.

AUKUS повдигна известни опасения в Югоизточна Азия, че Китай може да приеме това като ход на Запада, който оспорва нарастващото му влияние в региона, особено в Южнокитайско море.

САЩ предупреди, че ще удари Китай, ако атакува Филипините в Южнокитайско море

САЩ предупреди, че ще удари Китай, ако атакува Филипините в Южнокитайско море

Китай: Това е изключително безотговорно, изявлението на САЩ противоречи на обективни факти

Съединените щати и съюзниците засилиха патрулите, за да предизвикат огромния морски флот на Пекин, който той разполага, за да подкрепи претенциите си за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море.

"AUKUS е добавка към нашата мрежа от партньорства, които подкрепят регионалната стабилност и сигурност", каза Морисън.

Индонезийският президент Джоко Видодо заяви, че е загрижен, че AUKUS "може да предизвика съперничество в региона", според външния министър Ретно Марсуди.

Съюзникът на САЩ Филипините подкрепиха AUKUS, но президентът Родриго Дутерте каза в сряда, че "трябва да допълва, а не да усложнява нашите работни методи за сътрудничество".

Военни анализатори заявиха, че ядрените подводници, които Австралия ще закупи от Съединените щати, имат несравнима стелт способност и дълготрайност под вода.

Китай се противопостави на пакта и заяви, че той може да навреди и да засили надпреварата във въоръжаването.

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

Австралия гледа с реализъм: Възможна е война с Китай

"Битката за Тайван" - Австралия е готова за конфликт, но това би било пагубно за региона

Президентът на САЩ Джо Байдън се присъедини към виртуалната среща на върха в Източна Азия по-късно в сряда с лидерите на Китай, Индия, Австралия, Нова Зеландия, Русия и Южна Корея, Япония и членове на АСЕАН.

Байдън коментира, че САЩ са дълбоко загрижени от "принудителните и проактивни действия" на Китай през Тайванския проток, наричайки го заплаха за мира и стабилността. Съединените щати ще застанат със съюзниците от Югоизточна Азия в защитата на свободата на моретата, демокрацията и правата на човека.

На по-ранна среща японският премиер Фумио Кишида подчерта пред лидерите на Югоизточна Азия силната опозиция на неговата страна срещу предизвикателствата пред установения свободен и отворен морски ред, като подчерта регионалните опасения относно нарастващото военно влияние на Китай.

Той каза, че също така е споменал ситуацията с правата на човека в управлявания от Китай Хонконг и в Синдзян, както и значението на мира и стабилността във водите, разделящи Китай и Тайван.

Путин предупреди, че проблемът с разполагането на ракети със среден обсег по света става все по-актуален

Путин предупреди, че проблемът с разполагането на ракети със среден обсег по света става все по-актуален

Броят на предизвикателствата и заплахите не само не намалява, но и расте