Вчера Австралия регистрира най-топлия ден в историята си, окакто се водят подобни статистики, информира АФП.

Тази седмица континентът е обхванат от гореща вълна, която се очаква да се засили и да увеличи вече безпрецедентните горски пожари, предупреждават властите.

В Австралия очакват близо 50 градуса по Целзий следващите дни

В Австралия очакват близо 50 градуса по Целзий следващите дни

На места във Виктория и Южна Австралия прогнозата е температурата да се покачи до 48 градуса по Целзий в петък

Средната национална температура достигна 40,9 градуса по Целзий във вторник. Предишният рекорд е 40,3 градуса по Целзий от януари 2013 г., обявиха от местната Метеорологична служба.

Горещата вълна е още един тревожен сигнал за отражението на глобалното затопляне в Австралия, където тази година много по-рано започнаха обичайните летни горски пожари, което засилва натиска върху правителството на страната да положи повече усилия в борбата срещу климатичните промени.

От месеци в Австралия бушуват стотици пожари, включително "мегапожар" северно от най-големия град в страната - Сидни. Димът от пожарите достигна града и замърси въздуха до опасни нива.

Най-малко 3 милиона хектара (7,4 милиона акра) земя е изгоряла в Австралия, а 6 души са загинали, 700 жилища са унищожени.

Тази седмица се очакват рекордно високи температури. В някои части на щата Нов Южен Уелс прогнозата е температурата да достигне над 40 градуса по Целзий. Западно от Сидни пък се очаква над 46 градуса по Целзий в събота. Метеоролозите предупреждават и за вятър със скорост до 100 километра в час по източното крайбрежие, което ще затрудни усилията за потушаване на пожарите.

Миналата седмица премиерът Скот Морисън направи рядко признание, че климатичните промени са един от факторите за пожарите.