Австрийските тайни служби поеха охраната на министъра на вътрешните работи Карл Нехамер и министъра за интеграция в кабинета на федералния канцлер Сузане Рааб заради заплахи за живота им след турско-кюрдските безредици във Виена, съобщава Kronen Zeitung, цитиран от ТАСС.

Сигурността и на двамата министри се осигурява денонощно от специалните сили на полицията "Кобра". "Ние провеждаме разследване заради разпространението на омраза в Интернет и заплахите за убийство на представители на властите на Австрия", заяви австрийското контраразузнаване.

На 24 юни във Виена агресивни младежи от турски произход се опитаха да нарушат мирна кюрдска демонстрация за правата на жените в района на Фаворитен, който е с много мигранти. На 25 юни антифашистки и леви организации в Австрия излязоха в подкрепа на кюрдските демонстранти.

Младежи с турски знамена обиждаха протестиращите, показваха ултранационалистични жестове от групировката "Сивите вълци", замеряха демонстрантите с камъни и нападаха полицаи.

В резултат на агресивни действия по време на демонстрациите от 24 до 27 юни пострадаха няколко служители на реда, които взеха мерки срещу директен сблъсък между участниците от двете страни.

Виенската полиция обяви, че не може да се допускат улични бунтове между етническите групи и предупреди за решителни действия срещу провокации от страна на екстремистки групи. Представители на турската диаспора се дистанцираха от агресивните младежи.

Австрийското правителство критикува бунтовете и заяви, че Министерството на вътрешните работи ще установи всички подбудители и ще проведе превантивни действия с представители на турските обществени организации.

На места с особено напрежение бяха въведени засилени полицейски патрули. На 29 юни Австрия привика турския посланик във Виена за разговор, а в отговор Турция привика австрийския посланик в Анкара.