Австрийските консерватори печелят предсрочните парламентарни избори, показват екзитпол резултати, цитирани от медии.

Австрийската народна партия на Себастиан Курц е подкрепена от 37% (71 места в парламента).

Австрия провежда предсрочен вот след корупционен скандал

Австрия провежда предсрочен вот след корупционен скандал

Страната с 8,8 милиона население е управлявана от временна администрация от юни

Втора сила е Социалдемократическата партия на Австрия с 22,6 на сто (41 места), а на трета позиция е крайнодясната Австрийска партия на свободата с 16,7 на сто (30 места) подкрепа. Зелените са подкрепени от 13% (27 места). NEOS - Нова Австрия и Либерален форум e пета със 7,8 на сто (14 места).

От крайнодясната партия бързо реагираха и обявиха, че отиват в опозиция и няма да формират правителство с дясноцентристите на Курц. Австрийската партия на свободата губи 10% спрямо изборите през 2017 г., когато беше подкрепена от 26 на сто от избирателите.

Австрийците гласуваха за нов парламент, след като преди четири месеца корупционен скандал свали коалиционното правителство на бившия канцлер Курц и Австрийската партия на свободата.

Страната се насочи към избори заради скандала "Ибисагейт", свързан с бившия лидер на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и лидер на Австрийската партия на свободата на 18 май. Ден по-рано германски медии публикуваха кадри от скрита камера, направени на вечеря в Ибиса през 2017 г. Тогава Щрахе е провел среща с жена, която се е представила за племенница на руски олигарх. На кадрите се вижда Щрахе да предлага обществени поръчки, макар че самият той твърде, че няма нищо незаконно в изказванията му.