Духовният водач на Иран Аятолах Али Хаменей, утвърди като президент на ислямската република Хасан Рохани на тържествена церемония в Техеран, съобщава PressTV.

На нея присъстваt представители на висшите органи, депутати от Меджлиса (парламента), членовете на Надзорния съвет и съвета на Съгласието на Иран, представителите на висшето военно командване, както и ръководителите на чуждестранни дипломатически мисии.

Според Конституцията на Републиката, от този момент започва четири годишен мандат на Рухани. Очаква се, че в тържествата вземат участие над 100 чуждестранни делегации, рекорден брой за такова събитие в Иран.

Техеран отбелязва, че високото ниво на представяне е "важно съобщение" към света на фона на анти-иранската политика на новата администрация на САЩ.

68-годишният Рохани е избран за втори мандат на база резултатите от президентските избори, проведени на 19 май. За кандидатурата му гласуваха 57% от избирателите (23,5 милиона души). На изборите през 2013 г., Рухани спечели първия тур с 50,68% от гласовете.