Конфликтите, тероризмът и политическата нестабилност нанасят загуби на глобалната икономика в размер на 13,6 трилиона долара. Това става ясно от "Глобалния индекс на мира" (Global Peace Index). Данните са публикувани от Института за икономика и мир в Лондон, съобщават световни агенции.

В изследването се анализира ситуацията в 163 страни, в които живее 99,7% от населението на планетата.

Сирия е на последно място, следвана от Южен Судан, Ирак, Афганистан и Сомалия. Най-миролюбивите страни са Исландия, Дания, Австрия, Нова Зеландия и Португалия.

България е сред най-миролюбивите страни в света. Страната ни заема 29 място. Големи държави като Русия, САЩ, Китай, Германия са съответно на 151 място, 103 място, 120 и 16.

Докато нивото на мир се е подобрило в 81 страни, то ситуацията се е влошила в други 79, което означава, че мирът се „изпарява” с по-бързи темпове в сравнение с миналата година. Сред най-големите дестабилизиращи фактори са тероризмът, политическото сътресение и разширяването на конфликтите в Сирия, Украйна, Централноафриканската република и Либия.

Отново Близкият изток и Северна Африка са най-нестабилните и немиролюбиви райони. Три от петте най-големи промени във връзка с мира в региона са в Йемен, Либия и Бахрейн.

Историческото 10-годишно влошаване на мира предимно е породено от засилилите се конфликти в Близкия изток и Северна Африка, се отбелязва в доклада, като се допълва, че тероризмът и мигрантската криза също отчитат невиждан ръст от десетилетия.

В изследването се отбелязва, че тероризмът е концентриран предимно в Сирия, Ирак, Нигерия, Афганистан и Пакистан, но оказва все по-голямо влияние на глобално ниво.

Броят на загиналите от тероризъм се е увеличил с 80% в сравнение с 2014, като само в 69 държави не е регистрирана терористична атака. Повече от 500 души са загинали при терористични атаки – двойно повече в сравнение с предпоследния доклад.

Югоизточна Азия остава вторият най-опасен регион, като в Афганистан, Непал, Бангладеш и Индия ситуацията се влошава, а в Бутан, Шри Ланка и Пакистан има умерено подобрение.

Загубите от конфликти възлизат на 13,3% от Брутния световен продукт или по 1 876 долара на човек.

Очаква се ООН да отдели 8 милиарда долара за мироопазващи мисии през 2016 година.