България и Грузия са решени да задълбочат партньорството си в икономиката и енергетиката, като реализират потенциала си на транспортни и енергийни коридори между Европа и Азия. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на премиера на Грузия Гиорги Квирикашвили, които разговаряха днес в Мюнхен, в рамките на 52-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Страната ни е първа дестинация сред държавите от ЕС за грузинския износ. През 2014 г. двустранният стокообмен се равнява на 537,1 млн. долара, но възможностите на двете държави са значително по-големи, беше посочено на срещата.

Черно море трябва да бъде зона на свободна търговия и сътрудничество и България и Грузия могат да играят важна роля за засилване на транспортния потенциал на Черноморския регион. Чрез модернизацията на фериботните линии от Бургас и Варна до Батуми и Поти ще изградим конкурентоспособна транспортна инфраструктура“, подчерта държавният глава.

Грузинският премиер прояви интерес към опита на България в изграждането на транспортна инфраструктура и реформата във водния сектор и подчерта, че е впечатлен от постигнатия  от България напредък в тези сфери през последните години. Президентът Плевнелиев сподели добри практики и изрази готовността на страната ни да осигури експертна подкрепа на Грузия.

„Грузия е важен партньор на България в усилията ни за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ“, подчерта по време на срещата президентът Плевнелиев.

Държавният глава изрази подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия, както и за европейската и евроатлантическата перспектива на страната. Росен Плевнелиев потвърди и позицията ни за отпадане на визовия режим за грузинските граждани.