В историческа реч пред Конгреса на САЩ на 12 март 1947 г. президентът Труман говори за заплашителното разпространение на комунизма и съветското превземане на Източна Европа. Известен като "доктрината на Труман", той описва бойните линии за Студената война като борба между автокрация и демокрация - нещо, което днес невероятно резонира в Украйна, пише в статия на Марк Холингсуърт за The Spectator. 

Съветският "начин на живот се основава на волята на малцинство, насилствено наложена на мнозинството", заявява президентът Труман. "Той разчита на терор и потисничество, контролирана преса и радио, нагласени избори и потискане на личните свободи... Свободните народи по света очакват от нас подкрепа в запазването на техните свободи".

Днес държавата в Европейския съюз, която най-много прилича на тази авторитарна репресивна държава, е България, която е изправена пред екзистенциална криза. Тя се подхлъзна в автокрация, управлявана от политически елит, който заобиколи независимата съдебна система и утвърди култура на безнаказаност. По същество това е новата Русия. Като се имат предвид историческите й връзки с Русия, не е изненада, че България е двусмислена и неохотна в подкрепата си за Украйна.

За ЕС и Съвета на Европа България представлява голям проблем за репутацията и доверието. Това е най-корумпираната държава-членка, заключава неправителствената организация Transparency International. Според Държавния департамент на САЩ има "значителни проблеми с човешките права" и "сериозни проблеми с независимостта на съдебната система и корупцията в правителството".

Подобно на Русия, България пропадна в мафиотска държава. Тя се управлява от автократична клептокрация и кадри от олигарси, чийто произход може да бъде проследен назад до шпионската агенция от комунистическата ера, Държавна сигурност (ДС), еквивалента на КГБ и приватизацията на доходоносни държавни активи. Тази криза подкопава и доверието в ЕС, защото той не успя да реагира на ескалацията на корупцията в най-бедната си държава, смята бившият правосъден министър Христо Иванов. Той твърди, че ЕС е бил самодоволен при надзора на съдебните реформи в България, като в същото време подклажда корупцията с европейски пари.

"Ако ЕС не е в състояние да гарантира минимални стандарти за върховенство на закона в една толкова слаба държава-членка като България... за какво е полезен?", казва Иванов. "Това ниво на завладяване на държавата в България стана възможно само благодарение на лесния наркотик - фондовете на ЕС."

В основата на кризата за ЕС е липсата на независимост на съдебната система. "Проблемът е, че българският главен прокурор има огромна власт и генерира непропорционално влияние във Висшия съдебен съвет и върху съдиите", казва Тоби Кадман, адвокат в камарите Guernica 37, който е работил в България. "Консолидирането на тази безконтролна власт доведе до ерозия на съдебната независимост. Подобно на Русия, ерозията на върховенството на закона е първата жертва на спускането към автокрация".

Главният прокурор Иван "Каскета" Гешев беше "избран" без съпротива през 2019 г. Необичайно назначаването му предизвика нощни гневни протести на фона на обвиненията, че му липсва независимост и почтеност, за да заема толкова важна позиция. Протестиращите призоваха за оставката му, твърдейки, че "олигархична мафия е превзела държавата и е разширила обсега си дълбоко в институции като съдебната система, медиите и службите за сигурност" и е над закона. Последните проучвания на общественото мнение показват, че 80 процента от българите смятат корупцията за широко разпространена.

През юли 2020 г. хиляди протестиращи се завърнаха по улиците на София, когато държавните прокурори влязоха в офисите на президента. Те определиха безпрецедентната атака срещу държавния глава като трик за отклоняване на вниманието от липсата на разследвания на олигарси за корупция и отмъщение за опитите му да блокира назначаването на главен прокурор предишната година. Един действащ главен прокурор може безнаказано да злоупотребява със службата си или да извършва други престъпления, казва юристът Радосвета Василева. "По същество този орган е една от основните заплахи за върховенството на закона в България".

България е изправена пред критичен момент, който има сериозни последици за доверието в ЕС. Американският конгресмен Уорън Дейвидсън дори нарече главния прокурор заплаха "за стабилността на НАТО". Това е държава, която удивително прилича на Русия в ранните години на Путин, когато върховенството на закона беше злоупотребено, за да се насочат към бизнесмени, които се противопоставиха на политическата му програма.

Сега, когато Студената война се възроди, България се превърна - като Русия - в мафиотска държава.

От години спорна личност у дома, главният прокурор на България привлече погледи и в чужбина

От години спорна личност у дома, главният прокурор на България привлече погледи и в чужбина

Ендемичната корупция в България е все по-притеснителна за Вашингтон и Брюксел, а податлива на руско влияние България е заплаха