Екипът на Военномедицинска академия, който ще помага на пострадалите от земетресенията в Хаити, пристигна в столицата на островната държава Порт-о-Пренс рано тази сутрин.

Петимата медици излетяха с полет от Париж вчера по обяд заедно с френски и чешки спасителни отряди. Медиците ни ще спят под открито небе и при напълно полеви условия, тъй като френското посолство, в което трябва да се настанят, е разрушено.

Българските медици ще се включат в състава на френските медицински екипи в късния следобед днес (българско време) и ще бъдат разпределени в групите за спасителни действия в напълно разрушената столица.

Медиците ни заминаха за Хаити по разпореждане на премиера Бойко Борисов и със заповед на министъра на отбраната.

Първоначално нашите медици трябваше да бъде на остров Мартиника, но в последния момент беше решено да помагат на френските си колеги в Хаити.

Екипът е воден от военния хирург с близо десет мисии зад граница - подполковник д-р Александър Парашкевов, зам.-началник на Военномедицинският отряд за бързо реагиране.

На летището в София българските лекари бяха изпратени и от посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен.

Междувременно стана ясно, че 11 дни след разрушителното земетресение от отломките на срутен хотел е бил изваден жив 22-годишен мъж.