Грузия не избра президент на първи тур на изборите, предаде "Ройтерс".

Въпреки че Саломе Зурабишвили, независим кандидат, подкрепен от от управляващата партия "Грузинска мечта", спечели убедително, тя ще се яви на балотаж срещу заелия второ място Григол Вашадзе, кандидатът на бившите управляващи от дясноцентристката коалиция "Единно национално движение".

Според exit poll, Зурабишвили печелеше с над 50% от гласовете и огромна преднина пред конкурентите си. Но резултатите от преброените до момента бюлетини показват 43% за нея и 37,4% за Вашадзе.

Двамата са бивши външни министри на страната.

Това все още не са окончателни резултати.

Саломе Зурабишвили печели президентските избори в Грузия

Саломе Зурабишвили печели президентските избори в Грузия

Според exit poll

Вторият тур трябва да се проведе не по-късно от 1 декември.

Припомняме, че грузинците избират нов президент за последен път чрез пряко гласуване.

Социологическите проучвания преди вота показваха, че нито един от 25-те кандидати няма да получи абсолютно мнозинство на първия тур. Ако никой от кандидатите не получи минимум 50% подкрепа, двама кандидати ще участват на балотаж на 1 декември.

Снимка 386161

Източник: EPA/БГНЕС

След приключване на новия шестгодишен мандат, бъдещите държавни глави на Грузия ще бъдат избирани непряко, което е част от конституционните промени, според които премиерът ще бъде най-влиятелната политическа фигура в страната. Президентът е държавен глава и главнокомандващ, но като цяло функцията му е церемониална.