Президентът на САЩ Джо Байдън официално отмени няколко заповеди на предшественика си Доналд Тръмп, включително прокламация, която блокира издаването на зелени карти, пише "Гардиън".

Тръмп издаде забраната (Proclamation 10014) през миналата година с мотива, че трябва да се защити пазарът на труда на фона на високата безработица заради пандемията от коронавирус. Байдън отхвърли тази причина и отмени забраната за издаване на визи. Президентът подчерта, че пречи на семействата да се обединят в САЩ и вреди на американския бизнес.

Джо Байдън отмени забрана на Тръмп

Джо Байдън отмени забрана на Тръмп

Ограниченията вредели на американския пазар на труда

Защитници на имиграцията от седмици настояваха Байдън да отмени визовата забрана, която изтичаше на 31 март. Президентът остави друга забрана, която се отнася до повечето временни работници от чужбина.

Къртис Морисън, адвокат по въпросите на имиграцията в Калифорния, който представлява клиенти, внесли жалба срещу забраната, коментира, че Байдън сега ще трябва да се справи с камарата от молби, които са се натрупали през месеците заради спирането на процеса по издаване на визи от Държавния департамент. Разрешаването на проблема може да отнеме години, смята Морисън.

Според адвоката Тръмп е разбил имиграционната система.

Държавният глава също отмени решение за намаляване на финансирането за няколко населени места, в които според Тръмп цари "беззаконие" и са се превърнали в "юрисдикции на анархисти". Откакто пое властта на 20 януари, Байдън отмени десетки заповеди на бившия държавен глава и издаде повече от 10 нови.

Тръмп издаде Прокламация 10014 на 22 април 2020 г., с която спря легалната имиграция към САЩ. Тя бе удължена от 22 юни до 31 декември 2020 г., а впоследствие до 31 март 2021 г.