Демократичният кандидат за президент Джо Байдън призова републиканците в Сената да не гласуват нито един кандидат, номиниран от президента Доналд Тръмп за Върховния съд с наближаването на изборите през ноември, предаде "Ройтерс".

Байдън говори в неделя, в деня, когато втори републиканец от Сената изрази възражения срещу плана на Тръмп да гласува бързо за наследник на Рут Бадер Гинсбург, която почина в петък. Такова назначение ще укрепи консервативно мнозинство, което може да повлияе на американското законодателство и живот в продължение на десетилетия.

Тръмп решава до дни за нов съдия във Върховния съд

Тръмп решава до дни за нов съдия във Върховния съд

Ротация в ключов орган

"Избирателите на тази страна трябва да бъдат чути. Те са тези, които тази конституция предвижда да решат кой има правомощия за това назначение", каза Байдън във Филаделфия.

Байдън каза, че ако спечели изборите на 3 ноември, трябва да има шанса да номинира следващия съдия на Върховния съд.

Той повтори обещанието си да номинира афроамериканка в съда, което би било историческо.

Планът на Тръмп предизвика незабавна критика от страна на демократите, които отбелязаха, че през 2016 г. лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконел блокира гласуването на назначение от Демократическата партия, заявявайки, че е неподходящо да се направи това в избирателна година.

По-голямата част от американците, около 62%, сред които и много републиканци, заявиха в проучване на "Ройтерс" / Ipsos, че смятат, че победителят в изборите на 3 ноември трябва да издигне съдия.

Тръмп вече назначи двама съдии: Нийл Горсъч през 2017 г. и Брет Кавано през 2018 година.