Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън води с 13% на държавния глава Доналд Тръмп - най-голямата разлика тази година, показва социологическо проучване на Reuters/Ipsos.

Американците са все по-критични към Тръмп заради действията на администрацията в борбата с коронавируса и протестите срещу полицейския произвол.

Тръмп подписа заповедта за реформа в полицията

Тръмп подписа заповедта за реформа в полицията

Създава се федерална база данни на полицейски служители насилници

Сондажът от 10 до 16 юни показва, че 48% от анкетираните ще подкрепят Байдън на изборите на 3 ноември, докато 35% ще гласуват за Тръмп.

Това е най-голямата преднина на Байдън, която отчитат Reuters/Ipsos, откакто демократите започнаха предизборната кампания през ноември 2019 г. Подобно изследване на Си Ен Ен от този месец показва, че Байдън води с 14% на Тръмп.

Проучването на Reuters/Ipsos също разкрива, че 57% от американците не одобряват управлението на Тръмп, докато 38% мислят обратното. Това е най-ниският рейтинг на одобрение от ноември, когато Конгресът започна импийчмънт процеса срещу републиканския лидер.

Ясен предупредителен сигнал за Тръмп е това, че базата му на подкрепа се разпада. Подкрепата за Тръмп сред републиканците е намаляла с 13% от март до юни.

55% от американците заявяват, че не одобряват управлението на Тръмп в борбата с коронавируса, докато 40% го одобряват.

Близо половината респонденти симпатизират на протестиращите срещу полицейския произвол.

По отношение на икономиката, 43 на сто смятат, че Тръмп по-добре ще се справи в сравнение с Байдън (38%).

В проучването са анкетирани 4426 американци.