Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в четвъртък, че Съединените щати ще забранят на свързани с Русия кораби достъп до американските пристанища, присъединявайки се към Канада и европейските страни, в последната стъпка за натиск върху Русия за нейното нахлуване в Украйна, съобщава "Ройтерс".

"Това означава, че на нито един кораб, който плава под руски флаг или който е собственост или се управлява от руско юридическо лице, няма да има право да акостира в пристанище на Съединените щати или да има достъп до нашите брегове. Никой", каза Байдън в четвъртък.

Източници коментираха, че през 2021 г. руски кораби са направили около 1800 посещения, малък процент от общия трафик.

Проблемът предизвика обширен преглед на администрацията на Байдън, за да се гарантира, че забраната за руски кораби няма да засегне сериозно веригите за доставки в САЩ.

Канада на 1 март затвпри пристанищата си за руски кораби и им забрани достъпа до канадските води, много европейски страни предприеха същата стъпка.

По-рано Съединените щати забраниха на руски самолети да влизат във въздушното пространство на САЩ, присъединявайки се към Канада и европейските държави и забраниха вноса на руски петрол, който представляваше голяма част от предишния руски корабен трафик към Съединените щати.

Байдън ще обяви нови 800 милиона долара помощ за Украйна

Байдън ще обяви нови 800 милиона долара помощ за Украйна

С това общата военна помощ за Украйна ще надхвърли три милиарда долара

Байдън каза, че е обсъдил новия пакет за сигурност от $800 млн., лично с украинския премиер Денис Шмихал в Белия дом.

"С това последно изплащане почти изчерпах правомощията за изтегляне, които имам от Конгреса за Украйна, и двупартийния законопроект за разходите миналия месец", каза Байдън, добавяйки, че ще изпрати на депутатите допълнително искане за бюджет следващата седмица.

Забележките на Байдън идват след среща в сряда следобед с неговите военни командири и служители на националната сигурност за оценка на глобалните заплахи, както и на продължаващата война в Украйна.

Преди срещата Байдън каза, че американската помощ за сигурността се влива в региона всеки ден и че съюзниците "засилват въздействието на нашия отговор".

Байдън коментира, че помощта на САЩ включва тежка артилерия, десетки гаубици, боеприпаси и повече тактически дронове.

Той коментира, че в момента има "критичен прозорец", който да подготви почвата за следващата фаза на войната. Новото оборудване ще бъде изпратено "директно на фронтовата линия на свободата".

Руски кораби заобикалят забраната на ЕС за достъп до европейските пристанища

Руски кораби заобикалят забраната на ЕС за достъп до европейските пристанища

Изключенията важат за медицински, хранителни, енергийни и хуманитарни цели