Сега на корабите под руски флаг им е забранено да влизат в пристанища в Белгия, България и Италия под санкциите на ЕС, но има много изключения, съобщава Би Би Си.

Петият кръг от санкции на ЕС, наложени заради инвазията на Русия в Украйна, включва забраната влизане на пристанищата, но в изявлението на ЕС от 8 април се казва, че "изключенията важат за медицински, хранителни, енергийни и хуманитарни цели и др."

Белгийски и италиански медии твърдят, че руските кораби все още могат да доставят в ЕС: петрол, газ, петролни продукти, различни метали, пшеница и други зърнени храни, торове, фармацевтични продукти и ядрено гориво за гражданска атомна енергия.

И Белгия затвори пристанищата си за руски кораби

И Белгия затвори пристанищата си за руски кораби

Мярката е от нов пакет от санкции

Руските кораби също ще бъдат допускани в пристанищата на ЕС в спешни случаи, като например за спешни ремонти.

Белгийският оператор RTBF заяви, че от дузина руски кораба, които се отправят към белгийските пристанища, само три ще бъдат изправени пред забрана за влизане.

Русия продължава да изнася огромни количества енергийни ресурси за ЕС ежедневно, като Германия и много други членки на ЕС силно разчитат на нея. Украйна и много от нейните поддръжници в Европа осъждат неуспеха на ЕС да постави руската енергетика под санкции.

Забраниха достъпа на руски кораби до българските пристанища

Забраниха достъпа на руски кораби до българските пристанища

Това става факт от днес