Беларус провежда днес парламентарни избори.

За 110 места в долната камара на Народното събрание се борят над 500 кандидати. Участието на повече от 200 други кандидати, много от които са свързани с опозицията, бе блокирано, като за повечето за тяхсе твърди, че не са представили достатъчно валидни подписи.

Около една четвърт от избирателите на нацията вече са пуснали бюлетините си на предсрочното гласуване от 12 до 16 ноември.

Опозицията вече предупреди за злоупотреби. Урни са оставали неохранявани по време на предсрочното гласуване и гласовете се броят, без наблюдатели да присъстват в залите.

Лидия Ярмошина, председател на Централната избирателна комисия, на 13 ноември отрече обвиненията за нарушения на предсрочно гласуване, като нарече подобни съобщения "измислен скандал".

Ярмошина също отхвърли твъденията, че на студентите се казва да гласуват или ще имат проблеми, включително да бъдат изхвърлени от общежитията.

Лукашенко обяви изборите на 5 август, приблизително една година преди изтичането на мандата на настоящия парламент. Представителите ще се избират за срок от четири години.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще има наблюдатели, които да наблюдават гласуването. ОССЕ ще публикува своите предварителни заключения ден след гласуването - на 18 ноември.

При последните парламентарни избори в Беларус през 2016 г. ОССЕ посочи значителен брой процедурни нередности и липса на прозрачност.

Преди изборите между 1000 и 1500 души поискаха на протест промени в управлениети.

Около 200 привърженици на опозицията са протестирали в Минск на 15 ноември.

Четирима активисти, включително трима от Европейска Беларус, бяха задържани от полицията в навечерието на митинга.

Беларуският лидер Александър Лукашенко, който управлява от 25 години, ще се яви отново на президентски избори през 2020 година.