Белгия планира да наеме 2000 "коронавирус детективи" за проследяване на хора, които може да са заразени с Covid-19, пише "Дейли телеграф".

Разследващите ще се опитват да установят тези, които са били в близък контакт със заразени и да ги насърчават да се тестват. Ако се окаже, че са с положителна проба за коронавирус, те ще трябва да се самоизолират за две седмици.

Близо 5 700 станаха жертвите на коронавируса в Белгия

Близо 5 700 станаха жертвите на коронавируса в Белгия

Още 230 души са починали през последните 24 часа

"Следотърсачите на заразени", които ще се нуждаят само от няколко часа обучение, може да са част от стратегията за постепенно разхлабване на мерките в страната. Те ще работят най-вероятно до създаване на ваксина.

Междувременно радио LN24, цитирано от "Политико", съобщава, че десет домове за възрастни хора в Белгия ще получат помощ от медицинското крило на въоръжените сили. Военното министерство обяви, че е получило 52 молби за помощ от началото на епидемията.

Белгия е една от държавите по света с най-висока смъртност от коронавирус на глава от населението, което частично е заради много починали в старчески домове, където вирусът бързо се разпространи и починали, които се подозира, че са жертви на вируса, но не е потвърдено.

Белгия отчете още 290 жертви на коронавируса за 24 часа

Белгия отчете още 290 жертви на коронавируса за 24 часа

От началото на пандемията в страната са починали 5 453 души

Заразените с коронавирус в Белгия са над 40 000 души, а починалите са около 6000.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,35 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 160 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,49 млн. случая и над 171 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 658 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".