Белгийският премиер Александър Де Кроо обяви въвеждането на нова строга карантина в страната заради влошената ситуация с коронавируса, предаде АП.

Това решение беше взето след продължителни консултации с Комитета за координация на пандемията и специалисти. Сега в Белгия всички магазини ще бъдат затворени, с изключение на хранителните, хората ще бъдат задължени да работят на "дистанционно", където е възможно, а учениците ще останат на почивка поне до средата на ноември. Освен това в затворени стаи ще бъде разрешено да се приемат не повече от един гост на семейство, на открито - не повече от четирима души, не повече от 15 души могат да присъстват на погребението. Трансграничните пътувания също не са обезкуражени за гражданите.

Министърът на здравеопазването на кралството Франк Ванденбрук добави, че част от пациентите с коронавирус се изпращат на лечение в съседни щати поради претоварването на здравната система и липсата на легла. В заключение министърът заяви, че мобилизацията на всички лица с медицинско образование - студенти, пенсионери и учители - е започнала в Белгия.

"Призоваваме за мобилизиране на всички, които могат да допринесат за борбата срещу COVID-19 и да имат необходимото образование", каза Ванденбрук.

Според университета "Джон Хопкинс" в Белгия са установени близо 400 хиляди случая и 11,3 хиляди смъртни случая.