Белгийската правителствена коалиция обяви в петък, че се е договорила за реформа на трудовото законодателство, която въвежда, наред с други неща, възможността за четиридневна работна седмица.

Така наречената "сделка за заетост" има за цел да осигури повече гъвкавост и свобода в условията на труд с цел повишаване на заетостта сред пълнолетното население с над 80% до 2030 г. от сегашните 70,6%.

Като най-важен аспект на реформата, Белгия ще намали работната седмица на пълен работен ден от пет дни на четири, като запази същия брой седмични часове.

На практика хората със стандартния белгийски договор, ако желаят, биха могли да работят по 10 часа всеки ден вместо осем часа, за да имат допълнителен почивен ден всяка седмица.

На хората също ще бъде позволено да избират други опции, като например почивка през цяла седмица или редуване на работното време всяка седмица.

Сделката също има за цел да засили правата на най-уязвимите служители, като работниците в платформи и предлага колективен договор в електронната търговия.

Решението също така насърчава работниците да напредват в кариерата си, като им дава право на пет платени дни за обучение и подпомага прехода между две работни места.

Законопроектът, основан на споразумението, все още не е приет във федералния парламент.