Новото правителство на Белгия въвежда по-строги ограничения за баровете и социалните събирания с надеждата да намали нивото на инфекция и да избегне по-строги мерки през следващите седмици.

Баровете и кафенетата в цялата страна ще трябва да затворят в 23 часа, копирайки правило, което вече е в сила в Брюксел. Министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук заяви, че целта е да се избегне изцяло затварянето като в Париж.

В Белгия имаше някои критики относно честотата на промяна на правилата, но Ванденбрук каза, че важното число, което всички белгийци трябва да помнят, е четири. Това е максималният брой на пиещите, на които е позволено да се събират на маса в бар, а също така е и новият разрешен размер на социален балон - преди това беше пет.

Новият премиер Александър Де Кру също така назначи комисар по коронавируса, който да координира усилията за обществено здраве на многослойните местни, регионални и федерални власти в страната.

Първата работа на Педро Факон е да създаде т. нар. Корона-барометър, предназначен да подава в реално време информация за инфекцията от лекарските кабинети до правителството.