Висш служител на американското разузнаване разкри, че Белият дом му е наредил да спре да докладва за руска намеса на изборите и вместо това да наблегне на сигналите за намеса от страна на Китай и Иран, информира АФП.

Браян Мърфи, топ служител в Отдела за разузнаване и анализи към Департамента за вътрешната сигурност, заявил, че през май му е било наредено от изпълняващия длъжността шеф на департамента Чад Уолф да спре да предоставя разузнавателни оценки за заплахата от намеса на Русия на президентските избори.

Той подчертава в оплакването си, че Уолф му е съобщил, че заповедта идва от Робърт О'Брайън, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Мърфи добавил, че е бил понижен на 1 август, след като в продължение на две години се съпротивлявал на натиска да изопачава разузнавателните доклади по политически причини.

Това, по думите му, включвало преувеличаване заплахата от терористи, влизащи в страната от Мексико, омаловажаване на заплахата от бял национализъм и задържане на докладите за руска намеса.

Понижението дошло след поредица от брифинги и доклади, които Мърфи направил, включително и след предупреждението на Уолф през май, за намеса на Русия на изборите и активности в социалните мрежи.

Мърфи е бил привикан на среща с Уолф на 8 юли. Тогава Уолф казал на разузнавача, че трябва да се "задържа" разузнавателна информация, защото "прави президента да изглежда зле". След това шефът на Департамента за вътрешната сигурност отрязал Мърфи от срещите по темата, а доклад по казуса омаловажил руските действия с цел подкрепа усилията на Тръмп за преизбиране и насочване на вниманието към Китай и Иран.

Оплакването на Мърфи е предадено на главния инспектор към Департамента за вътрешната сигурност. Но впоследствие бе публикувано от Комисията по разузнаване към Камарата на представителите, която поиска Мърфи да свидетелства на 21 септември.