Белият дом призна това, за което много икономисти предупреждаваха през по-голямата част от 2019 г.: позицията на президента Доналд Тръмп в търговията намалява икономическия растеж и бизнес инвестициите, информира "Блумбърг".

Несигурността, вследствие на търговските преговори, намали инвестициите, обяви главният икономист на Белия дом Томас Филипсън пред журналисти на брифинг за ежегодния Икономически доклад на президента.

Признанието е в разрез с многократните уверения на Тръмп, че тактиките му с налагането на мита не вредят на икономиката.

Вредният ефект от търговската несигурност едва се споменава в икономическия доклад от 435 страници за разлика от честите хвалебствия по адрес на програмите на президента. Също така се подчертава, че програмите са довели до "голяма експанзия", от която са спечелили повече американци.

Филипсън, който е изпълняващ длъжността председател на Съвета на икономическите съветници, не каза колко е голям ефектът от търговската несигурност. Той посочи изследване на Федералния резерв, според което БВП може да се свие с около 1%, но в същото време добави, че не е непременно съгласен с тази прогноза.

Икономиката на САЩ отчете 2,3 на сто растеж през 2019 г. след 2,9% през 2018 г.