бенедиктПапа Бенедикт XVI заяви пред немски журналист, че може да се откаже от престола, ако състоянието му не позволява да извършва адекватно задълженията си, съобщи „Ройтерс".

Интервюто на журналиста Петер Звеевалд с религиозния водач ще бъде издадено в книга под заглавието „Светлината на света: Папата, църквата и следите на времето". Изданието, което ще бъде официално представено във вторник, вече влезе в новините с предпазливото съгласие на папата хората да правят любов с презерватив, за да се предпазят от СПИН.

Книгата разказва за здравето на 83-годишния папа, ежедневието му и разкрива някои от плановете му за бъдещето. „Да, ако един папа ясно осъзнава, че не е в състояние физически, психически и духовно да се справя с поставените задачи, то той има правото, а в някои случаи и задължението да се оттегли", заявява той пред журналиста.

Последният папа, напуснал приживе престола е Селестин V през 1294г. след само 5 месеца на престола. Папа Григорий XII абдикира с нежелание през 1415г, но го прави с цел да прекрати спор с претендент.

Бенедикт XVI изглежда в добро здраве, но признава, че чувства, че силите го напускат. Църковните канони предвиждат механизъм за оттегляне на папата, но той никога не е използван. Според него религиозният водач може да се „пенсионира" по свое желание и не е необходима чужда санкция.

Съвременните постижения на медицината правят твърде вероятна ситуация, последваща „Алцхаймер" или инсулт, когато папата е жив, но не може сам да вземе решение, което прави въпроса твърде деликатен.

Много от предишните папи са обмисляли да се оттеглят, но в крайна сметка са оставали начело на католическото вероизповедание до смъртта си. Известна е фразата на грохналия Йоан Павел II, казана пред лекар: „В църквата няма място за екс-папа".

Според експерти, бившият папа трябва моментално да изчезне от общественото внимание в манастир, за да не хвърля сянка върху наследника си. Освен това, посочват те, наличието на двама папи създава риск от схизма, ако част от духовниците не припознаят новия духовен водач за свой.

По-рано през тази година Ватикана се оказа в центъра на пореден скандал, свързан с католически свещеници-педофили от цял свят. Тогава се появиха призиви Бенедик XVI да отстъпи престола, но в книгата папата отговаря на тези призиви, казвайки, че той няма да „избяга" по време на криза.

Един човек може да се оттегли само в спокоен момент или когато просто не може да продължи", заключава папата.