Германия обяви, че е привикала посланика на Иран, за да го смъмри и да го призове Техеран да не шпионира хора и групи, които са в тесни контакти с Израел, съобщава "Ройтерс".

Според Берлин подобни действия от Ислямската република са в нарушение на германските закони.

Позицията на европейската страна е на фона на влязла в сила наложена през март 2017 г. присъда на пакистанец, който е шпионирал за Иран в Германия.

Мустафа Накфи беше осъден за това, че е събирал разузнавателна информация в полза на иранската Революционна гвардия за Райнхолд Робе, бившият ръководител на Германско-израелското дружество за приятелство и израелско-френски професор по икономика в Париж.

Външното министерство на Германия необичайно остро порица иранския посланик, след като Конституционният съд на европейската държава отхвърли обжалването на Накфи. Срещата се е провела на 22 декември, но едва днес е разкрито за нея.

Шпионирането на хора и институции със специални връзки с Държавата Израел на германска земя е голямо нарушение на германските закони, каза представител на министерството.

Източникът поясни, че Филип Акерман, директор на политическия отдел към ведомството, е казал пред иранския посланик, че "подобни действия няма да бъдат толерирани и са напълно неприемливи".

В годишен доклад на германското разузнаване от юли 2017 г. се подчертава, че Техеран сериозно се е съсредоточил върху израелски и проеврейски цели в Германия.