Без него катастрофата във Фукушима щеше да е още по-страшна. Масао Йошида, бившият директор на АЕЦ Фукушима, игнорира всички заповеди и остава в централата, за да спасява човешки животи. Днес той вече не е сред живите. - се казва в публикация на Дойче веле.

Земетресението от 11 март 2011 година заварва Масао Йошида на работното му място - по това време той е директор на АЕЦ Фукушима. Земният трус с магнитуд 9 по Рихтер предизвиква 10-метрови вълни-цунами, които връхлитат сушата със скорост 800 км/ч. Вълните, които на места достигат до 40 метра височина, нанасят непоправими щети на външните бетонни стени на реакторите. В първия блок на централата спира електрозахранването, поради което е спряно и охлаждането на реакторите. Когато става ясно, че обвивката на реакторите може да се стопи, Йошида вижда един-единствен изход: охлаждане с морска вода. От централата на фирмата-собственик "Тепко" нареждат на директора незабавно да преустанови охлаждането, тъй като солената вода поврежда металната конструкция на реакторите. Йошида обаче игнорира нарежданията от Токио и продължава да се бори срещу ядрената катастрофа - заедно с още няколко служители на централата, останали на място.


Героят от Фукушима

Днес експертите са единодушни, че решението на бившия директор на централата е спасило живота на много хора. Специалната разследваща комисия установи, че без Йошида катастрофата във Фукушима е щяла да има далеч по-сериозни последици.

Масао Йошида, наричан от японските медии "героят от Фукушима", вече не е сред живите. Във вторник сутринта той почина в болница в Токио. Преди близо година Йошида получи мозъчен кръвоизлив, а няколко месеца преди това му бе поставена диагноза рак на хранопровода. От фирмата "Тепко", за която Йошида работи цели 33 години, отрекоха заболяването му да има някаква връзка с аварията във Фукушима. Немалко експерти са склонни да вярват, че действително е малко вероятно болестта на Йошида да е причинена от радиоактивното облъчване във Фукушима. Ракът на хранопровода се развива в продължение на години, а не на месеци, поясняват медици. Японската телевизия NHK е изчислила, че през деветте месеца, които Йошида е прекарал в района на централата след катастрофата, облъчването, на което е бил изложен, е възлизало на 70 милисиверта - много висока, но не непременно смъртоносна доза.


18 000 трагедии

Въпреки пълното разтопяване на обвивката на един от общо шестте реактора във Фукушима, радиацията в района е била по-слаба, отколкото след катастрофата в Чернобил. Според Комитета на ООН за радиоактивна защита, хората от засегнатия район са поели с въздуха или с храната съвсем малки количества радиоактивен йод.

Вълните-цунами, връхлетяли Япония на 11 март 2011 година, помитат цели градове и убиват 18 хиляди души. Една печална равносметка, която обаче щеше да е още по-трагична, ако не беше "героят от Фукушима".