Турският министър на туризма и културата Мехмет Ерсой заяви, че в края на месец май започва отварянето на хотелите, които успеят да получат "здравен сертификат". В тях няма да има шведска маса, съобщиха АТОР и РИА Новости.

Министърът уточни, че хотелите ще трябва да работят само с наполовина запълнени стаи от наличните.

"Шведска маса" или какъвто и да е друг "открит бюфет" няма да има. Вместо това на гостите ще бъде предложено комплексно меню и сервис "а ла карт".

В хотелските ресторанти ще намалят броя на масите, за да осигурят социална дистанция. В перспектива подобни протоколи за хигиенна безопасност ще бъде създадена за всички ресторанти, кафенета и развлекателни заведения.

Социална дистанция ще има и на плажа - ще намалят броя на шезлонзите. Ако територията позволява, хотелите могат да се организират за семейни туристически почивки на принципа на зонирането като се осигурява на конкретно семейство определен участък с шезлонги на плажа или басейна.

Персоналът на хотела ще преминава ежедневни медицински прегледи, ще работи с маски, ръкавици и специални защитни дрехи.

Сред задълженията на хотелите със "здравен сертификат" е задължително обезпечаване на денонощна работа на квалифициран медицински персонал.

"Здравни протоколи" ще засегнат и авиопревозите. По думите на министъра, на борда на самолета ще има специално разположение за сядане. Средните седалки в редицата от три стола остават пусти. Ще бъде ограничен и броят на пасажерите, които могат да пътуват с яхта или друг транспорт по време на морски разходки.

Както заяви турският министър, ако ситуацията с коронавируса в Турция и в света се подобри, в края на месец май се отварят хотелите със "здравен сертификат" и се пуска вътрешния транспорт, включително полетите.

На втория етап Турция ще разреши полетите с тези държави, където пандемията спадне и няма установени нови случаи от COVID-19. Според прогнозите на Ерсой, началото на чуждестранния туризъм може да се очаква в края на август.