Продължаващите боеве в южната част на Сирия са прогонили около 270 хиляди души от домовете им, предадоха информационните агенции. Информацията беше огласена от йорданския представител на върховния комисар на ООН по правата на човека Мохамед Хавари.

Броят на бежанците рязко е нараснал през последните дни след засилването на офанзивата на правителствените сили, подкрепяни от руските военни. По-рано се съобщаваше за 160 хиляди души.

160 000 бежанци от войната в Южна Сирия

160 000 бежанци от войната в Южна Сирия

Стотици са загиналите и ранени цивилни от началото на офанзивата на Асад

По думите на Хавари, хората напускат домовете си, за да се спасят от бомбардировките в провинция Дераа.

ООН обяви, че към района е потеглил хуманитарен конвой с медикаменти и храни в помощ на бежанците. Повечето от тях са се насочили към границите с Йордания и Израел, които обаче са затворени.

Йорданският министър на външните работи по-рано коментира, че границите на страната ще останат затворени, тъй като тя не е в състояние да поеме повече бежанци. Той отбеляза, че контактува с властите в Москва и в Дамаск с цел да бъде прекратена военната ескалация в Южна Сирия.

От 19 юни армията на Башар Асад, с подкрепата на руските войски, предприе нова офанзива в провинция Дераа. Според правозащитници, при бомбардировки на 30 юни там са загинали 15 цивилни. От началото на настъплението убитите са 115.