Основателят на "Амазон" Джеф Безос, най-богатият човек на планетата, обяви, че създава хуманитарен фонд за подпомагане на бездомни семейства и откриване на детски градини в общности с ниски доходи, информира АФП.

Безос обещава първоначално фондът да бъде от 2 милиарда долара.

Той направи съобщението в "Туитър" година, след като пита за идеи как може да използва личното си богатство за благотворителност, което в момента е повече от 160 милиарда долара.

Създаденият от Безос и съпругата му Макензи "Bezos Day One Fund" ще се съсредоточи върху две области: подпомагане на "съществуващи неправителствени организации, които оказват помощ на бездомни семейства" и финансиране на "мрежа от нови, неправителствени детски градини в общности с ниски доходи", написа той.

По-късно Безос каза по време на среща във Вашингтон, че 2 милиарда долара е само началото и вероятно ще увеличи филантропията.

Инициативата от 2 милиарда долара е далеч по-малка от филантропичните усилия на други милиардери, включително Бил Гейтс, който дари десетки милиарди долара за фондацията си и Марк Зукърбърг, който обеща да дари 99% от акциите си във "Фейсбук" на организация, фокусирана върху общественото благо.