Основателят на американския гигант "Амазон" (Amazon) Джеф Безос за втора поредна година оглавява класацията на 400-те най-богати хора в САЩ, съобщава списание "Форбс", цитирано от ТАСС.

Състоянието на бизнесмена се оценява на 114 милиарда долара. Пълната класация на най-богатите бизнесмени в САЩ ще бъде публикувана в сряда, 2 октомври.

Както отбелязва изданието, състоянието на Безос не е засегнато от развода му с Макензи, която получи 19,7 милиона акции на "Амазон" или 4% от компанията. Предприемачът държи 12% от акциите на компанията. Към момента на официалното разтрогване на брака в началото на юли 4-те процента се оценяваха на 38,3 милиарда долара.

При изготвянето на рейтинга експертите на "Форбс" са отчели не само състоянието на предприемачите, но и това доколко те сами са ги спечелили.

От миналата година "Форбс" измерва и "нивото на филантропия" или средствата, предоставени от бизнесмените за благотворителност и какъв процент представляват от състоянието им.

През март Безос за втори път оглави рейтинга на най-богатите в света. Тогава състоянието му се оценяваше на 131 милиарда долара.