Десетки хиляди протестиращи блокираха пътища и запалиха гуми на протести в Ливан. Демонстрациите продължават втори ден. Недоволните граждани на държавата настояват за премахване на политическия елит, който те обвиняват в разграбване на икономиката, довело до разпадането й, информира "Ройтерс".

Най-големите протести в Ливан за десетилетие напомнят на Арабската пролет през 2011 г., която свали четирима президенти. В демонстрациите участват хора от всички прослойки. Те носят банери и скандират правителството на премиера Саад ал Харири да подаде оставка.

Снимка 448468

Източник: ЕПА

Премиерът даде 72-часов срок на "партньорите си от правителството" да прекратят блокирането на реформите и заплаши с различен подход, но не каза дали ще подаде оставка. Той подчерта, че Ливан минава през "безпрецедентно, тежко време" и добави, че усилията му за реформи са блокирани от други в правителството, които той не иска да посочи.

Източник от полицията съобщи, че един протестиращ е убит, а други четирима са ранени, след като телохранител на бивш депутат е открил огън във въздуха в северния град Триполи.

Снимка 448466

Източник: ЕПА

Ливанската медия "Дейли стар" съобщава за сблъсъци между протестиращи и полицията.

Ливанците са бесни от инфлацията, нови данъчни предложения, които включват такса при обаждания с WhatsApp, а също и заради високите разходи за живот.

В безпрецедентен ход шиитски протестиращи атакуваха офиси на депутати от ливанската групировка "Хизбула" и движението "Амал" в Южен Ливан.

Икономисти, инвеститори и редица агенции предупреждават, че задлъжнелият Ливан е близо до икономически срив.

Снимка 448467

Източник: ЕПА