Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс възнамерява да се откаже от огромното си състояние и да изпадне от списъка на най-богатите хора в света, съобщава Би Би Си.

По-рано той обяви, че ще дари 20 милиарда долара на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс", тъй като неговото "задължение" е да върне богатството си на обществото.

И през 2010 г. четвъртият най-богат човек в света даде заявка, че ще дари всички пари за благотворителност, но оттогава богатството му се удвои.

По данни на списание "Форбс" към момента състоянието на Гейтс възлиза на 118 милиарда долара, но ще намалее значително, когато той изплати парите на основаната от него фондация през 2000 г. с тогавашната си съпруга.

В Туитър Гейтс посочи, че фондацията ще разполага с 6 милиарда долара тази година, но ще може да похарчи 9 милиарда през 2026 г., за да помогне в борбата с пандемията, изменението на климата и кризата в Украйна.

Илън Мъск детронира Бил Гейтс от втората позиция на най-богатите хора в света

Илън Мъск детронира Бил Гейтс от втората позиция на най-богатите хора в света

Мъск в момента има 127,9 милиарда долара, а Гейтс - 127,7 милиарда долара

Гледайки към бъдещето, планът ми е да прехвърля почти всички свои средства на фондацията и да не съм в списъка на най-богатите хора, отбелязва милиардерът. "Имам задължението да върна ресурсите в обществото, за да намаля страданието на хората и да подобря условията на живот. Надявам се, че и други хора с голямо състояние ще направят същото", допълва той.

Фондация "Гейтс" работи в много страни, като настоящата ѝ цел е да изкорени болести като маларията, да подобри образователните условия и да осигури питейна вода.

От създаването си тя е получила 39 милиарда долара от Гейтс. Уорън Бъфет, който е отпуснал 35,7 милиарда долара, също е основен дарител. Гейтс е най-големият частен дарител на Световната здравна организация и вторият най-голям дарител като цяло след Съединените щати.

Гейтс държеше титлата на списание "Форб" за най-богат човек в света между 1995 и 2010 г., както и от 2013 до 2017 г.

Основателят на Amazon Джеф Безос го измести от първото място през 2017 г., преди главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да оглави класацията през 2022 г.