От месеци хората се чудят кога животът ще се нормализира от пандемията. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс има отговор. С обещаващи ваксини и терапевтични лечения на хоризонта, Гейтс заяви, че Съединените щати могат да се върнат към нормалното до пролетта на 2021 г., по време на интервю за NBC.

"Следващите четири или пет месеца всъщност изглеждат доста мрачни, освен ако наистина не можем да удвоим усилията си", коментира Гейтс.

"Най-въздействащото нещо", което хората могат да направят в момента, за да намалят по-нататъшното разпространение и да прекратят пандемията, е да следват това, което ни се казва през цялото време, каза Гейтс. Например "общуването с хора по-малко и носенето на маска навсякъде, където може да бъдете изложени на някой извън вашето домакинство", каза той.

Подобренията в инструментите за лечение, като лечение с моноклонални антитела (които действат като имитират способността на имунната система да се бори с вирусите), и пускането на "невероятни ваксини" също ще помогнат, каза Гейтс. "До пролетта тези цифри ще бъдат достатъчно големи, че със сигурност в САЩ нещата ще започнат да се променят драстично за нас и ще се върнем към нормалност".

Гейтс заяви, че графикът "трябва да бъде постижим" с правилните съобщения до обществеността.

Доктор Антъни Фаучи коментира, че 75% -85% от американците трябва да получат ваксина, за да постигнат стадния имунитет.

Бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън казаха, че ще вземат ваксината пред камера, за да изградят обществено доверие.

Гейтс добави, че "се надява" хората, които се противопоставят на приема на ваксината да бъдат насърчени от повече данни и хора които споделят положителен опит и това им помогнало да живеят.

"Ако искате да сте част от решението, ваксинирайте се", каза Фаучи.

САЩ имунизират 100 млн. американци срещу Covid-19 до февруари

САЩ имунизират 100 млн. американци срещу Covid-19 до февруари

Имунизацията трябва да започне в близките седмици