Полицията на Нова Зеландия съобщи, че разследва твърдения на бивш руски двоен агент, че неизвестен нападател се е опитал да го отрови на улица в Окланд през 2006 г., информира АФП.

Тази седмица Борис Карпичков разказа за инцидента пред британска телевизия, което е на фона на скандала между Русия и Великобритания, след като Лондон обвини Москва, че е отровила бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

И Франция обвини Русия за химическата атака срещу Скрипал

И Франция обвини Русия за химическата атака срещу Скрипал

Макрон подчерта, че "няма друго правдоподобно обяснение"

Карпичков се е опитвал да не привлича внимание в Нова Зеландия, след като избягал от руското разузнаване във Великобритания.

Той разказа, че е забелязал няколко души да го следват и някакъв просяк се доближил до него на една от основните улици в Окланд.

После усетих, че някакъв прах беше хвърлен по лицето ми. След това просякът изчезна, каза той пред Good Morning Britain. Бившият агент поясни, че малко след това заболял и за два месеца изгубил 30 килограма от теглото си.

Москва: Великобритания може да удари Русия само в съответствие с позицията на ЕС

Москва: Великобритания може да удари Русия само в съответствие с позицията на ЕС

Не можела да предприеме самостоятелни икономически санкции

Полицията обяви, че проверява твърденията на Карпичков, който е предоставял информация на руските и литовски служби преди да избяга във Великобритания в края на 90-те години на XX век.

Полицията знае, че Карпичков е бил в Нова Зеландия между юни 2006 и октомври 2007 г.

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати
Обновена

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати

Русия е отговорна за опит за убийство

В момента проверяваме архивите си каква информация може да имаме за Карпичков, поясниха от силите на реда.

Карпичков разкри още, че предварително е бил предупреден за атаката срещу Скрипал, тъй като двамата са в списък с имената на 8 души, които са мишена на руските служби.